miercuri, 20 februarie 2013

DESPRE MARTISOR


Martisorul autohton

 Se presupune ca la noi aceasta sarbatoare dateaza de aproximativ 8000 de ani.
Cele mai vechi vestigii ale sale au fost descoperite la Schela Cladovei, in Mehedinti, unde s-au gasit niste amulete asemanatoare unor martisoare.
Pe vremea Imperiului Roman, intrarea in Anul Nou era sarbatorita in luna martie, in prima azi a acestei luni, considerata si momentul oficial al sosirii primaverii, traditie pastrata pana la inceputul secolului al XVIII-lea.
Rosul firului de martisor simbolizeaza razboiul sau sangele, eruptia vietii, in vreme ce albul reprezinta neaua iernii invinse.
Micul talisman al martisorului trebuie purtat pana neaparat pana pe data de 8 martie, daca nu intreaga luna. Dupa aceasta, el trebuie sa fie agatat intr-un pom fructifer, a carui fertilitate o va spori.
Pe plaiuri autohtone, in Transilvania, martisorul se punea la final langa o usa sau fereastra, ori chiar agatat de coarnele unui animal, pe care, dupa cum se spune, il va feri de rele.
In Moldova, fetele ofera martisoare baietilor, iar acestia le ofera altele pe data de 8 Martie.






Va invitam sa alegeti martisorul potrivit pentru cei dragi, vizitandu-ne in perioada 22 feb - 10 martie la Muzeul National de Geologie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu